27 Φεβρουαρίου 2018
Ενημέρωση παραγωγών επιτραπέζιου ροδάκινου στον Βελβεντό για τα οφέλη του gaiasense

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου σχετικά με την εφαρμογή του gaiasense στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού, στο Βελβεντό Κοζάνης, και είχε ως στόχο την ενημέρωση των παραγωγών που συνεργάζονται με το συνεταιρισμό σχετικά με τα οφέλη που αποκομίζουν από την εφαρμογή των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας του gaiasense καθώς και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από το πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2017 στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κώστας Μίχος, Υπεύθυνος Έργων Ευφυούς Γεωργίας της NEUROPUBLIC, αναφέρθηκε στην έννοια της ευφυούς γεωργίας, στο σύστημα gaiasense και τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας που αυτό προσφέρει στους παραγωγούς.

Ο κ. Άγγελος Πατάκας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πάτρας, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η βέλτιστη αρδευτική δόση για την καλλιέργεια της ροδακινιάς αλλά και η συχνότητα των ποτισμάτων με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται από εξειδικευμένους αισθητήρες και την αξιοποίηση των κατάλληλων επιστημονικών μοντέλων. Επίσης, παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου έτους εφαρμογής της υπηρεσίας ευφυούς άρδευσης.

Όσον αφορά στη φυτοπροστασία της ροδακινιάς, ο κ. Θωμάς Θωμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στους κύριους εχθρούς και ασθένειες της ροδακινιάς στην περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο οι παραγωγοί μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρα ειδοποιήσεις μέσα από το σύστημα gaiasense για τις χρονικές περιόδους με αυξημένο κίνδυνο προσβολής από αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θωμίδης παρουσίασε το πώς αξιοποιούνται κατάλληλα επιστημονικά μοντέλα για τους συγκεκριμένους εχθρούς και ασθένειες και τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούνται από ατμοσφαιρικά δεδομένα που συλλέγουν οι εγκατεστημένοι περιβαλλοντικοί σταθμοί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού με το gaiasense ξεκίνησε μέσα στο 2017 και κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος καταγραφής περιβαλλοντικών και εδαφικών δεδομένων (μέσω της εγκατάστασης των αντίστοιχων σταθμών), καταγραφής καλλιεργητικών εργασιών και η διενέργεια εδαφικών αναλύσεων. Σκοπός της συνεργασίας για το 2018 είναι η επέκταση του συστήματος προειδοποιήσεων σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση, μέσω της συμμετοχής μεγαλύτερου αριθμου παραγωγών οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

 

Σχετικά με τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ αριθμεί περίπου 400 παραγωγούς που καλλιεργούν σήμερα περίπου 6.500 στρέμματα. Ο όγκος παραγωγής των προϊόντων του (ροδάκινα, μήλα, ακτινίδια, δαμάσκηνα, κεράσια, κυδώνια, βερίκοκα και αχλάδια) αγγίζει τους 14.000 τόνους ενώ πραγματοποιεί και σημαντικές εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με κύρια αγορά αυτή της Ρωσίας. Ο συνολικός όγκος εξαγωγών ξεπερνάει τα 3.250.000 κιλά ενώ το ποσοστό των εξαγωγών αγγίζει το 40% των συνολικών πωλήσεων.

Ο Συνεταιρισμός είναι πιστοποιημένος κατά ISO, HACCP, GLOBALGAP KAI EUREPGAP και από το 2002 εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης κατά AGRO 2.1 2.2.