Οδηγίες χρήσης της εφαρμογής gaiasense

Σύντομη παρουσίαση του gaiasense mobile app

To gaiasense mobile app είναι η εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και κάποιος αγρότης που δεν έχει καμία εξοικείωση με τις τελευταίες τεχνολογίες –ιδιαίτερα δε οι μεγαλύτερες ηλικίες. Η εφαρμογή gaiasense mobile app είναι οικονομική και απλή στη χρήση, και στην ουσία φέρνει την ευφυή γεωργία στο κινητό και στο χέρι του κάθε αγρότη. Στο χέρι σου.

Στόχος του, να σε βοηθήσει να γνωρίσεις καλύτερα το χωράφι και την καλλιέργειά σου, να αντιμετωπίσεις προβλήματα και κινδύνους της παραγωγής και να κατανοήσεις την αξία της ευφυούς γεωργίας. Στην ουσία είναι το πρώτο βήμα για τη μετάβασή σου στη νέα ψηφιακή εποχή της γεωργίας.

Βασικά χαρακτηριστικά του gaiasense1

Αγροτεμάχια

Επιλέγοντας την καρτέλα των Αγροτεμαχίων δίνεται η δυνατότητα εμφάνισης των αγροτεμαχίων σου και η παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών για το καθένα, με μια ματιά.

Διευκρίνηση: Τα παραπάνω πεδία δεν μεταβάλλονται εκτός από το πεδίο όνομα το οποίο δύναται να αλλαχθεί από το χειριστή.

Οργάνωση και Παρακολούθηση

Κάθε αγροτεμάχιο στο gaiasense1 έχει τη δική του «σελίδα».

Πλέον, έχεις τη δυνατότητα να καταχωρείς εσύ, χειροκίνητα, τα αγροτεμάχιά σου, σχεδιάζοντας τα χωράφια σου επάνω στον χάρτη εύκολα, μέσα από το κινητό, ανεξάρτητα αν είσαι επαγγελματίας αγρότης, αν κάνεις δήλωση ΟΣΔΕ ή όχι.

Μπαίνοντας στην εφαρμογή, στην καρτέλα ΑΓΡΟΙ και επιλέγοντας +ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΟΥ, ανοίγει η καρτέλα του νέου αγροτεμαχίου. Εισάγεις υποχρεωτικά το όνομα του, επιλέγεις την καλλιέργεια και προαιρετικά την ποικιλία (εφόσον αυτή υπάρχει), καθώς και την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Στο χάρτη της καρτέλας, σχεδιάζεις με το δάκτυλο την περίμετρο του αγροτεμαχίου. Σε περίπτωση που βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή στο χωράφι σου, επιλέγοντας το κουμπί της τοποθεσίας, ο χάρτης επικεντρώνεται στο σημείο που βρίσκεσαι. Έτσι, η διαδικασία της χαρτογράφησης γίνεται ακόμα πιο απλή.

Επιπλέον, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης της καρτέλας με τα αγροτεμάχια ανά πάσα στιγμή.

Ακόμη, μπορείς να ταξινομήσεις τα αγροτεμάχιά σου αλφαβητικά, ανάλογα με την απόσταση από την τρέχουσα τοποθεσία του χρήστη και ανάλογα με την καλλιέργεια, ώστε να τα οργανώσεις και να τα παρακολουθείς καλύτερα. Έτσι, με ένα «κλικ» μπορείς να βλέπεις όλες τις πληροφορίες που αντιστοιχούν στο καθένα.

Εξειδικευμένες Πληροφορίες

Κάθε αγροτεμάχιό σου εμφανίζεται στην εφαρμογή με τη δορυφορική του εικόνα. Και με ένα «κλικ» μπορείς να μάθεις πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για το καθένα:

  • Δείκτης βλάστησης
  • Υδατικοί δείκτες
  • Ημεροβαθμοί ανάπτυξης
  • Πρόγνωση καιρού
  • Καταλληλότητα ψεκασμών

Εξειδικευμένη πρόγνωση καιρού για κάθε αγροτεμάχιο και προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα

Με το νέο gaiasense1 μπορείς να μάθεις περισσότερα για τον καιρό και να αντιμετωπίσεις τους κινδύνους και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τον καλύτερο και πιο αξιόπιστο τρόπο. Το gaiasense1 προσφέρει τριήμερη πρόγνωση καιρού για κάθε αγροτεμάχιο, η οποία, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη και προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα 48 ώρες πριν εμφανιστούν.

Προειδοποιήσεις για Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα

Συνήθως οι υπηρεσίες μετεωρολογικών προγνώσεων εκτελούν ένα προγνωστικό σενάριο το οποίο είναι το πιθανότερο (κατά την κρίση τους) να συμβεί. Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense1 εκτελεί πολλά διαφορετικά σενάρια. Και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπολογίσει την πιθανότητα να συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα (π.χ. παγετός, βροχόπτωση μεγάλης έντασης, καύσωνας) ακόμα και όταν αυτά δεν περιλαμβάνονται στο πιθανότερο σενάριο.

Έτσι, παράγονται οι εξειδικευμένες προειδοποιήσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων μαζί με το ποσοστό που καταδεικνύει την πιθανότητα να συμβούν, ακόμα και όταν η πιθανότητα αυτή είναι της τάξης του 10%. Ο κάθε παραγωγός θα πάρει ξεχωριστή ειδοποίηση για κάθε αγροτεμάχιό του, που θα αναφέρει την πιθανότητα αλλά και την πιθανή ώρα εμφάνισης του συγκεκριμένου φαινομένου 48 ώρες πριν αυτό συμβεί. Η ειδοποίηση θα εμφανιστεί στην αρχική οθόνη του gaiasense1.

Εξειδικευμένα Μετεωρολογικά Μεγέθη

Εκτός από τις συνήθεις ατμοσφαιρικές παραμέτρους (θερμοκρασία, σχετική υγρασία κ.λπ.), η πρόγνωση του gaiasense1 περιλαμβάνει και εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη, όπως εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ETo) και διύγρανση φύλλου (ΔΦ).

Εξατμισοδιαπνοή Αναφοράς (ΕΤο)

Η εξατμισοδιαπνοή αναφοράς (ΕΤο), με απλά λόγια, δείχνει την ημερήσια απώλεια νερού από ένα συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, εάν αυτό ήταν καλυμμένο με γρασίδι (καλλιέργεια αναφοράς). Ο αγρότης μπορεί να συγκρίνει τα ημερήσια δεδομένα ανά ημέρα ή ανά εβδομάδα και να δει ποια ημέρα ή εβδομάδα είχε περισσότερο ή λιγότερο ξηροθερμικές συνθήκες. Η ETo αποδίδεται σε χιλιοστόμετρα ύψους (mm), όπως ακριβώς και η βροχόπτωση.

Συγκρίνοντας την ημερήσια εξατμισοδιαπνοή αναφοράς από μέρα σε μέρα ή εβδομάδα σε εβδομάδα, μπορείς να δεις ποια ημέρα ή εβδομάδα είχε περισσότερο ή λιγότερο ξηροθερμικές συνθήκες. Περισσότερο ξηροθερμικές συνθήκες σημαίνει ότι η καλλιέργειά σου θα χρειαζόταν ανάλογα περισσότερο νερό για εκείνη την χρονική περίοδο. Αν για παράδειγμα βλέπεις πως την πρώτη εβδομάδα του μήνα η ETo ήταν 35 mm και τη δεύτερη εβδομάδα 70 mm, αυτό σημαίνει πως η καλλιέργειά σου τη δεύτερη εβδομάδα έχασε τη διπλάσια ποσότητα νερού από την πρώτη εβδομάδα. Δε σημαίνει όμως ότι έχασε ακριβώς 70 mm νερού, και αυτό γιατί η ETo υποθέτει ότι το αγροτεμάχιο ήταν καλυμμένο με την καλλιέργεια αναφοράς που είναι το γρασίδι. Το βαμβάκι, για παράδειγμα, έχει διαφορετικό ρυθμό απώλειας νερού.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ETo για οποιαδήποτε καλλιέργεια συγκριτικά και όχι την απόλυτη τιμή της. Συνεχίζοντας, λοιπόν, το προηγούμενο παράδειγμα, μπορείς να συμπεράνεις ότι η καλλιέργειά σου έχασε τη διπλάσια ποσότητα νερού τη 2η εβδομάδα σε σχέση με την 1η εβδομάδα, αλλά η ETo δε σου «λέει» ακριβώς ποια είναι αυτή η ποσότητα. Σημειώνουμε εδώ ότι στο πακέτο gaiasense2, το μοντέλο που προτείνει αρδευτική ποσότητα ανά αγροτεμάχιο υπολογίζει μεταξύ άλλων και την ETc, δηλαδή την απώλεια νερού από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και στις συγκεκριμένες συνθήκες εδάφους, κλίματος και διαμόρφωσης του αγροτεμαχίου.

Μπορείς να συγκρίνεις την τιμή ΕΤο με την βροχόπτωση ώστε να βρεις το ισοζύγιο νερού του αγροτεμαχίου;

Όχι. Εκτός αν το αγροτεμάχιό σου είναι καλυμμένο με γρασίδι. Για οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια, η ETo (εξατμισοδιαπνοή αναφοράς) δεν είναι συγκρίσιμη με τη βροχόπτωση.

Διύγρανση Φύλλου (ΔΦ)

Ένα φύλλο ενός φυτού λέμε ότι είναι σε κατάσταση διύγρανσης όταν στην επιφάνειά του βρίσκεται νερό σε υγρή κατάσταση με τη μορφή σταγόνων. Τη διύγρανση φύλλου (ΔΦ) τη μετράμε σε σύνολο ωρών εντός ενός χρονικού διαστήματος (24ώρου ή 3ώρου) κατά το οποίο το φύλλο βρισκόταν σε κατάσταση διύγρανσης. Όσο περισσότερες είναι οι ώρες διύγρανσης τόσο γίνονται πιο ευνοϊκές οι συνθήκες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μυκήτων.

Εάν γνωρίζεις ποιοι μύκητες εμπίπτουν σε αυτή τη συνθήκη, μπορείς παρακολουθώντας τη ΔΦ, σε συνδυασμό και με τη θερμοκρασία, να έχεις μια αίσθηση του κινδύνου προσβολής από τον συγκεκριμένο μύκητα. Σημειώνουμε, ότι στην υπηρεσία gaiasense2 έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα μοντέλα πρόγνωσης κινδύνου για μυκητολογικές ασθένειες οπότε ο χρήστης χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις μπορεί να παρακολουθεί το δείκτη κινδύνου και να λαμβάνει συμβουλή κατάλληλης χρονικής στιγμής ψεκασμού για συγκεκριμένες ασθένειες και αγροτεμάχια.

Συντελεστές Ανάπτυξης Καλλιέργειας

Στο gaiasense1 μπορείς να δεις πώς αναπτύσσεται η καλλιέργειά σου μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα από δύο βασικούς συντελεστές, τους ημεροβαθμούς ανάπτυξης και τις ώρες ψύχους.

Ημεροβαθμοί Ανάπτυξης

Ο ρυθμός ανάπτυξης κάθε φυτού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας καθ’ όλη τη διάρκεια της βλαστικής και αναπαραγωγικής περιόδου. Συγκεκριμένα, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία τόσο πιο γρήγορος γίνεται ο ρυθμός ανάπτυξης. Ο υπολογισμός που κάνει το σύστημα gaiasense στους ημεροβαθμούς ανάπτυξης είναι ο πλέον ακριβής και καταγράφει κάθε ώρα τους βαθμούς θερμοκρασίας πάνω από το κατώφλι ανάπτυξης της εκάστοτε καλλιέργειας. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικά αγροτεμάχια ή διαφορετικές καλλιεργητικές περιόδους και να καταλάβεις σε ποιες περιπτώσεις θα έχεις πρώιμη ή όψιμη σοδειά και ανάλογα να οργανώσεις καλύτερα τις εργασίες σου ώστε να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο.

Για να ξεκινήσει το gaiasense1 να μετρά τους ημεροβαθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει να προσδιορισθεί το χρονικό σημείο εκκίνησης της καλλιέργειας. Στις πολυετείς καλλιέργειες συνήθως αυτό είναι μετά τον λήθαργο και στις μονοετείς αμέσως μετά τη σπορά ή τη μεταφύτευση. Χρειάζεται, λοιπόν, να εισάγεις αυτές τις ημερομηνίες ώστε να μπορέσει το σύστημα να ξεκινήσει τον υπολογισμό των ημεροβαθμών για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο και καλλιέργεια.

Πως μπορώ να αξιοποιήσω τους ημεροβαθμούς ανάπτυξης;

Δεδομένου ότι παρέχουν ένδειξη του ρυθμού ανάπτυξης της καλλιέργειας, με τους ημεροβαθμούς ανάπτυξης μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικά αγροτεμάχια ή καλλιεργητικές περιόδους και να αποφανθείς για το αν περιμένεις πιο πρώιμα ή όψιμα αποτελέσματα. Επιπλέον, αν καταχωρείς συστηματικά τα φαινολογικά στάδια στην εφαρμογή gaiasense mobile app, δίνεις τη δυνατότητα στο σύστημα, μετά από μια καλλιεργητική περίοδο, να αρχίσει να κάνει αυτόματη εκτίμηση του φαινολογικού σταδίου της συγκεκριμένης ποικιλίας της καλλιέργειας.

Ώρες Ψύχους

Κατά τη χειμερινή περίοδο, αρκετά είδη οπωροφόρων δένδρων μπαίνουν σε μια κατάσταση λήθαργου. Τα είδη αυτά για να διακόψουν το λήθαργο και να είναι σε θέση να ανθίσουν και να βλαστήσουν την άνοιξη, πρέπει να υποστούν την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το χρονικό διάστημα αυτό μετριέται σε ώρες που συμπληρώνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα κατά τις οποίες η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη ενός ορίου (και όχι παγετός). Στην περίπτωση που δεν συμπληρωθούν οι απαιτούμενες από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και ποικιλία ώρες (ψύχους), τότε είτε καθυστερεί πολύ η έξοδος από το λήθαργο ή μπορεί και να υπάρξει αδυναμία άνθισης και καρποφορίας κατά την εαρινή και θερινή περίοδο. Οι ώρες ψύχους υπολογίζονται αυτόματα από το gaiasense για κάθε καλλιέργεια και αγροτεμάχιο ξεχωριστά και απεικονίζονται γραφικά καθώς συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τι μπορεί να καταλάβει ένας αγρότης βλέποντας τις ώρες ψύχους στο τέλος του χειμώνα;

Αν η καλλιέργειά του θα καθυστερήσει ή όχι να βγει από το λήθαργο ή, και ακόμα, αν μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα στην άνθιση και την καρποφορία. Σε κάθε περίπτωση, ο αγρότης έχει μια έγκαιρη ένδειξη ώστε να γνωρίζει αν πρέπει να προβεί σε κατάλληλες ενέργειες διαχείρισης.

Κατάλληλες Συνθήκες Ψεκασμού

Η νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα, αλλά και διάφορες προδιαγραφές σκευασμάτων, απαγορεύουν τα ραντίσματα όταν οι συνθήκες ανέμου, θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ακατάλληλες για ψεκασμό. Με το gaiasense1 μπορείς να μάθεις αν οι συνθήκες ανέμου, θερμοκρασίας και υγρασίας είναι κατάλληλες για ψεκασμό. Λέγοντας κατάλληλες εννοούμε να μη δυσκολεύεσαι κατά την εκτέλεσή τους, να έχεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και, βέβαια, να μην επιβαρύνεις το χωράφι σου και γενικότερα το περιβάλλον με περιττά φυτοφάρμακα.

Θέλω να ψεκάσω άμεσα. Πώς μπορώ να μάθω αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, με μια ματιά;

Στην πρόγνωση του καιρού για το επιλεγμένο αγροτεμάχιο, μπορείς να δεις ποιες ώρες μέσα στο επόμενο τριήμερο είναι πιο κατάλληλες για ψεκασμό. Σε όποιο τρίωρο είναι χρωματισμένο κόκκινο, οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για ψεκασμό και μάλιστα απαγορεύεται να ψεκάσεις με τέτοιες συνθήκες βάσει σχετικών κανονιστικών διατάξεων. Σε όλες τις υπόλοιπες διαβαθμίσεις χρωμάτων (αποχρώσεις πράσινου-κίτρινου) επιτρέπεται να ψεκάσεις.

Όταν το χρώμα είναι έντονο πράσινο, οι συνθήκες είναι ιδανικές και είναι προτιμότερο, και για την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, να επιλέξεις εκείνες τις ώρες για τον ψεκασμό σου.

Το πιο ανοικτό πράσινο υποδεικνύει κατάλληλες συνθήκες και το κιτρινο-πράσινο, οριακές συνθήκες. Καλό είναι να αποφεύγεις τις οριακές συνθήκες εκτός αν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή.

Συνοπτικά η χρωματική κλίμακα:

  • Πράσινο: Οι συνθήκες ψεκασμού είναι ιδανικές.
  • Ανοιχτό πράσινο / Χακί: Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, αλλά επιτρέπουν την πραγματοποίηση ψεκασμών.
  • Πορτοκάλι: O ψεκασμός μπορεί να γίνει μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και δεν μπορεί να καθυστερήσει.
  • Κόκκινο: Οι συνθήκες απαγορεύουν την πραγματοποίηση ψεκασμών. Στα κόκκινα χρονικά διαστήματα, η εφαρμογή σου δείχνει επιπλέον και το λόγο για τον οποίο δεν επιτρέπεται ο ψεκασμός.

Κατάλληλες Συνθήκες Άρδευσης

Ρύθμισε καλύτερα τα ποτίσματα σου και εντόπισε προβλήματα στο σύστημα άρδευσης, συγκρίνοντας τις εξειδικευμένες πληροφορίες από τους υδατικούς δείκτες, ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Βροχόπτωση

Με τον δείκτη της βροχόπτωσης μπορείς να μάθεις πόση βροχή συγκεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πώς μετριέται η βροχόπτωση;

Η βροχόπτωση μετριέται σε χιλιοστόμετρα ύψους (mm), τα οποία συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ημερήσια βροχόπτωση ύψους 10 mm σημαίνει ότι στο χρονικό διάστημα ενός συγκεκριμένου 24ώρου η συνολική βροχή που έπεσε στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο –αν υποθέσουμε ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο ποτήρι– θα το γέμιζε με νερό σε ύψος 10 χιλιοστόμετρων. Ο ισοδύναμος όγκος νερού ανά μονάδα επιφανείας σε αυτό το παράδειγμα είναι 10 κυβικά μέτρα ανά στρέμμα.

Υψηλές τιμές βροχόπτωσης σε ένα συγκεκριμένο 24ωρο, σημαίνει ότι η βροχή που έπεσε στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο αύξησε σημαντικά την υγρασία και δεν χρειάζεται να ποτίσεις.

Δείκτης Βλάστησης και Δορυφορικές Εικόνες

Η εφαρμογή του συστήματος gaiasense απεικονίζει το δείκτη βλάστησης NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) για κάθε αγροτεμάχιο του χρήστη. Ο δείκτης βλάστησης NDVI θεωρητικά μπορεί να λάβει τιμές από το -1 έως και το +1. Παρόλα αυτά, η διακύμανση του δείκτη σε καλλιεργήσιμο έδαφος και ανοικτές καλλιέργειες είναι μεταξύ των τιμών 0 και 1. Γενικά, η τιμή του δείκτη είναι μεγαλύτερη όσο πιο «ζωηρή» βλάστηση έχει το χωράφι. Έτσι, η τιμή του δείκτη για γυμνό έδαφος το οποίο δεν έχει ούτε καλλιέργεια ούτε ζιζάνια κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 0,1 και 0,2. Για καλλιέργειες κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 0,3 και 0,8.

Στην εφαρμογή gaiasense, απεικονίζεται τόσο η μέση τιμή του δείκτη για ολόκληρο το αγροτεμάχιο όσο και η μεταβολή της τιμής του (με γραφική απεικόνιση πάνω στη δορυφορική εικόνα του αγροτεμαχίου) σε κάθε σημείο εντός του χωραφιού. Στη δεύτερη περίπτωση, η τιμή του δείκτη εμφανίζεται ως ένα συγκεκριμένο χρώμα. Όσο πιο έντονο πράσινο το χρώμα, η τιμή του δείκτη είναι μεγαλύτερη και κοντά στο 1. Όσο πιο κίτρινο και προς το καφέ, η τιμή του δείκτη μικραίνει και είναι κοντά στο 0. Το gaiasense υπολογίζει το δείκτη βλάστησης αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες του δορυφόρου Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Ο δορυφόρος αυτός παίρνει νέα λήψη κάθε περίπου 5 ημέρες. Δεν είναι όμως όλες οι λήψεις αξιοποιήσιμες καθώς αυτές στις οποίες υπήρχε κάλυψη της περιοχής από σύννεφα, αφαιρούνται. Στην Ελλάδα και κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι συνηθισμένο να υπάρχει αξιοποιήσιμη εικόνα κατά μέσο όρο κάθε 10 περίπου μέρες. Στην εφαρμογή gaiasense ο χρήστης μπορεί να ανατρέξει σε οποιαδήποτε ημερομηνία στο παρελθόν για την οποία υπήρχε εικόνα του δορυφόρου για το επιλεγμένο αγροτεμάχιο. Στις ημερομηνίες στις οποίες υπήρξε αξιοποιήσιμη εικόνα βλέπει και τη μέση τιμή του δείκτη για το αγροτεμάχιο. Για αυτές που λόγω νεφοκάλυψης δεν αξιοποιήθηκαν, δεν εμφανίζεται τιμή και δεν μπορεί να την επιλέξει. Μόλις επιλέξει μια εικόνα, εμφανίζεται στο χάρτη και η χρωματική απόδοση του δείκτη σε κάθε σημείο του αγροτεμαχίου. Κάθε σημείο του δείκτη που απεικονίζεται στο αγροτεμάχιο, αντιστοιχεί σε επιφάνεια 100 τετραγωνικών μέτρων.

Πως μπορώ να αξιοποιήσω το δείκτη βλάστησης;

Με την εφαρμογή gaiasense είναι εξαιρετικά απλό και γρήγορο να εμφανίσεις την εικόνα του δείκτη βλάστησης για οποιοδήποτε αγροτεμάχιό σου και για οποιαδήποτε προηγούμενη χρονική στιγμή κατά την οποία υπήρχε καθαρή εικόνα από το δορυφόρο. Το πιο σημαντικό στοιχείο που μπορείς εύκολα να καταλάβεις από κάθε εικόνα είναι αν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στην τιμή του δείκτη σε ένα ή περισσότερα σημεία του χωραφιού. Η διαφοροποίηση φαίνεται με την αλλαγή του χρώματος. Αν αυτή η διαφοροποίηση υπάρχει σε περισσότερες από μία εικόνες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και εντοπίζεται στα ίδια σημεία του χωραφιού, τότε μάλλον είναι ένδειξη ότι αξίζει να κάνεις μια επιτόπια επιθεώρηση μήπως διαπιστώσεις κάποιο πρόβλημα στα συγκεκριμένα σημεία. Εκτός, όμως, από την εξαγωγή συμπερασμάτων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, για εκείνα τα χωράφια που σπέρνονται με ετήσιες καλλιέργειες, μπορείς να διαπιστώσεις την ύπαρξη ζιζανίων κατά την περίοδο που είναι ακαλλιέργητα. Αν, λοιπόν, δεις κάποια διαφοροποίηση του χρώματος σε περισσότερες από μία εικόνες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τότε είναι πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και αξίζει να κάνεις μια επιτόπια επιθεώρηση.

Δείκτης βλάστησης & Προβλήματα στην Άρδευση

Παρακολουθώντας τις δορυφορικές εικόνες με τον δείκτη βλάστησης (NDVI) σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα ανομοιομορφίας στο σύστημα άρδευσης και να τα διορθώσεις.

Δείκτης βλάστησης & Προβλήματα στη Λίπανση

Παρακολουθώντας πώς μεταβάλλεται ο δείκτης βλάστησης (ΝDVI) σε κάθε αγροτεμάχιο, κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μπορείς να εντοπίσεις προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών. Και με μια επίσκεψη στο χωράφι σου να επιβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με το πότισμα, αλλά ούτε και προσβολή από εχθρούς και ασθένειες. Άρα, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στη λίπανση και με μια διόρθωση να λυθεί.

Εδαφοκλιματική Καταλληλότητα

Η εδαφοκλιματική καταλληλότητα δείχνει κατά πόσο οι συγκεκριμένες εδαφολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, ευνοούν ή δυσχεραίνουν την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου είδους καλλιέργειας.

Η καταλληλότητα αυτή αποδίδεται βαθμολογώντας την καλλιέργεια για τις συνθήκες εδάφους και κλίματος του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου με έναν από τους εξής βαθμούς:

  1. Ιδανικά κατάλληλη
  2. Κατάλληλη
  3. Οριακά κατάλληλη
  4. Ακατάλληλη

Οι 3 πρώτοι βαθμοί σημαίνουν ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια δύναται να καλλιεργηθεί στο συγκεκριμένο χωράφι και να υπάρχουν επαρκείς αποδόσεις. Ο τέταρτος βαθμός σημαίνει πώς στο συγκεκριμένο χωράφι αυτή η καλλιέργεια είναι πιθανό να μην έχει επαρκείς παραγωγικές αποδόσεις χωρίς τουλάχιστον κάποια εδαφοβελτιωτική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας ή και λόγω κλιματολογικής ακαταλληλότητας.

Πώς βρίσκει το σύστημα την εδαφοκλιματική καταλληλότητα;

Το σύστημα gaiasense αξιοποιεί ανοικτά δεδομένα εδαφολογικού χάρτη που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ελλάδα καθώς και ανοικτά κλιματικά δεδομένα για τις αντίστοιχες εκτάσεις. Για περισσότερες από 140 καλλιέργειες προσδιορίστηκαν βάσει αναγνωρισμένης βιβλιογραφίας αλλά και με μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η ταξινόμηση της καταλληλότητάς τους με βάση τις εδαφικές και κλιματικές παραμέτρους των ανοικτών δεδομένων που αξιοποιήθηκαν.

Μπορεί η αξιολόγηση εδαφοκλιματικής καταλληλότητας του συστήματος gaiasense να είναι εσφαλμένη ή ανακριβής;

Ναι μπορεί. Τα εδαφολογικά δεδομένα δεν έχουν πολύ μεγάλη χωρική ανάλυση και συνεπώς μπορεί το έδαφος στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο να διαφέρει σε σχέση με τα δεδομένα του εδαφολογικού χάρτη ,ο οποίος αξιοποιείται για τον υπολογισμό της καταλληλότητας. Επίσης, τα ανοικτά κλιματικά δεδομένα τα οποία έχουν αξιοποιηθεί για τον υπολογισμό της εδαφοκλιματικής καταλληλότητας δεν έχουν ακρίβεια σε επίπεδο μικροκλίματος. Έτσι, σε περιοχές όπου το μικροκλίμα παρουσιάζει έντονη διαφοροποίηση από το γενικότερο κλίμα της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να δημιουργηθούν αστοχίες στον προσδιορισμό της καταλληλότητας.

Παρόλα αυτά, η εδαφοκλιματική καταλληλότητα της εφαρμογής gaiasense μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια πρώτη ένδειξη για την καταλληλότητα καλλιεργειών για τις οποίες δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία των αποδόσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, η ένδειξη αυτή δεν αντικαθιστά τις ορθές πρακτικές για την αξιολόγηση της καταλληλότητας μιας καλλιέργειας σε ένα συγκεκριμένο αγροτεμάχιο που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την εδαφολογική ανάλυση και τη συμβουλή έμπειρου γεωπόνου.

Ημερολόγιο εργασιών

Η εφαρμογή gaiasense mobile app δίνει τη δυνατότητα να κρατάς ένα αναλυτικό ψηφιακό ημερολόγιο εργασιών, σε πραγματικό χρόνο, για όλες τις δουλειές που κάνεις στο χωράφι. Άρδευση, φυτοπροστασία, λίπανση, συγκομιδή, καλλιεργητικές φροντίδες και διαχείριση εδάφους, όλα καταχωρούνται με τρόπο εύχρηστο και απλό στο κινητό, μέσα από την εφαρμογή.

Έτσι, έχεις στη διάθεσή σου άμεσα, ανά πάσα στιγμή, συγκεντρωμένες τις καλλιεργητικές εργασίες σε κάθε αγροτεμάχιο, ενώ, την ίδια στιγμή, μπορείς να ανατρέχεις στο ιστορικό των εργασιών σου, χωρίς κόπο.

Βήμα #1

Από το αρχικό μενού, επιλέγεις την κατηγορία «Εργασίες»

Βήμα #2

Πηγαίνεις στο «Νέα Εργασία» και διαλέγεις από το παράθυρο που θα εμφανιστεί την εργασία που θέλεις να καταχωρήσεις.

Βήμα #3

Εμφανίζονται οι επιλογές άρδευση, φυτοπροστασία, διαχείριση εδάφους, καλλιεργητική φροντίδα, συγκομιδή και λίπανση. Διαλέγεις την κατάλληλη.

Βήμα #4

Στο παράθυρο που εμφανίζεται, καταχωρείς λεπτομέρειες σχετικές με την εργασία που έκανες στο χωράφι.