16 Φεβρουαρίου 2024
Το gaiasense δίπλα στους παραγωγούς ρυζιού

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού, που διοργάνωσε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού (Ε.Δ.Ο.Ρ.ΕΛ.) στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε το ιδανικό βήμα για το σύστημα gaiasense της NEUROPUBLIC, προκειμένου να αναδείξει την αναγκαιότητα και τη συμβολή της ευφυούς γεωργίας στον πρωτογενή τομέα και, συγκεκριμένα, σε μια σημαντική ελληνική καλλιέργεια.

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικών φορέων όπως αγροτικοί συνεταιρισμοί και ορυζόμυλοι, αλλά και παραγωγοί ρυζιού έδωσαν το «παρών» και συζήτησαν για τις εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια του ρυζιού, ενώ ανέδειξαν καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ρυζοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση του ρυζιού, με κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την ανάδειξη της αξίας του.

Μάλιστα, ο Ιωάννης Μαυρουδής, Αντιπρόεδρος και Εντεταλμένος Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, βρέθηκε στο ξενοδοχείο Porto Palace της συμπρωτεύουσας και τοποθετήθηκε για την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που δημιουργεί, το δρόμο για τη βιώσιμη γεωργία, καθώς και για το ρόλο των νέων τεχνολογιών και, φυσικά, της ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ρυζιού στις διεθνείς αγορές.


«Η ευφυής γεωργία είναι η εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και ανάλυσης δεδομένων με απώτερο σκοπό τη βελτιστοποίηση και τον εξορθολογισμό ολόκληρου του συστήματος παραγωγής», σχολίασε ο κ. Μαυρουδής για να συνεχίσει λέγοντας ότι «το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, είναι μια ελληνική καινοτομία που παντρεύει τις τεχνολογίες πληροφορικής με την αγρονομική επιστήμη με ολιστικό τρόπο. Το gaiasense αποτελεί τη μεγαλύτερη υποδομή ευφυούς γεωργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καλύπτοντας μέσα από ένα ιδιόκτητο δίκτυο 500 και πλέον τηλεμετρικών σταθμών σε 27 διαφορετικές καλλιέργειές, μια έκταση πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα σε 6 χώρες στην Ευρώπη. Είναι ένα σύστημα που αποσκοπεί στη μετάβαση της αγροδιατροφής στο ψηφιακό μέλλον», ενώ δεν παρέλειψε να αναλύσει περαιτέρω τη συμβολή του gaiasense στο περιβάλλον και στο κλίμα: «Εγγυάται την ασφάλειά τους, επιβεβαιώνοντας ότι το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα συμβαδίζει με την τεχνολογική ανάπτυξη», εξήγησε.

«Απαραίτητη προϋπόθεση εφαρμογής όλων των νέων τεχνολογιών είναι η ύπαρξη των αγροτικών συμβούλων που θα σταθούν δίπλα στους παραγωγούς και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των τεχνολογικών εργαλείων προς όφελός τους. Είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί και στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών, με την ενσωμάτωση όλων των κρίκων της αλυσίδας αξίας και γνώσης της αγροτικής παραγωγής, ώστε να μπορέσει ο Έλληνας παραγωγός να είναι ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αγορά και να εξασφαλίσει την οικονομική αλλά και κοινωνική του βιωσιμότητα», κατέληξε ο κ. Μαυρουδής.