26 Νοεμβρίου 2024
Το gaiasense σε ημερίδα με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Νεοφυείς Επιχειρήσεις στην Αγροδιατροφή»

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Νεοφυείς Επιχειρήσεις στον τομέα της Αγροδιατροφής», η Ευαγγελία Φωστηροπούλου, Technical Project Manager της NEUROPUBLIC, συμμετείχε σε πάνελ που αφορούσε την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον Αγροδιατροφικό τομέα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο Άτρακτος (Αθήνα) και προβλήθηκε μέσω Live Streaming. Σκοπός της, να ανοίξει ο διάλογος για τα νέα δεδομένα που η τεχνητή νοημοσύνη έχει δημιουργήσει στον τομέα της αγροδιατροφής και να επισημάνει τα κίνητρα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), και δη αυτές που αναπτύχθηκαν από γυναίκες.

Τον συντονισμό του συγκεκριμένου πάνελ ανέλαβε η κα. Βικτωρία Αποστολοπούλου, Αρχισυντάκτρια, Εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα, ενώ συμμετείχαν ο κ. Διονύσης Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κα. Ευαγγελία Φωστηροπούλου, Technical Project Manager, NEUROPUBLIC, η κα. Δέσποινα Βαρούτα, Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και ο κ. Χρήστος Ραυτογιάννης, Iδρυτής και CEO της CityCrop. 

Η εκπρόσωπος της NEUROPUBLIC μίλησε για τον ρόλο της εταιρείας στον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα, με υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας gaiasense, για τη διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης που έχει αναπτύξει, η οποία μπορεί να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες ενός αγρότη, ενός συλλογικού σχήματος ή μίας εταιρείας consulting. Στη συνέχεια, η κα. Φωστηροπούλου εξήγησε ότι “η δυναμική της εν λόγω πλατφόρμας έγκειται στο ότι έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει τρεις διαφορετικές πηγές δεδομένων, ενώ παράλληλα να λειτουργήσει από ένα ψηφιακό βιβλιάριο”.

Η ίδια, έδωσε λεπτομέρειες για το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense που έχει εγκαταστήσει η εταιρεία στην ελληνική ύπαιθρο αλλά και το gaisense app, και τα δεδομένα που λαμβάνουν εύκολα οι παραγωγοί προς όφελός τους, τα οποία εξασφαλίζουν τη μείωση των ποσοστών ποτίσματος, ενέργειας, αποτυπώματος άνθρακα, ψεκασμού, λίπανσης κ.λπ. άρα και την εξοικονόμηση χρημάτων.

Έκανε λόγο επίσης και για τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα, τονίζοντας ότι “οι αυτοματοποιημένες λύσεις που παρέχει διευκολύνουν τις διαδικασίες και την παραγωγικότητα, ειδικά σε καιρούς που παρατηρούμε ότι όλο και λιγότερος αριθμός ανθρώπων ασχολείται με την παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα, οι πόροι μειώνονται, και οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι “η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να παρέχει χαμηλού κόστους υπηρεσίες, με υψηλή ποιότητα και στα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί ακόμα ταχύτερα, καθώς, μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις που κατέχει, είναι τα ίδια της τα δεδομένα: όσο τη χρησιμοποιούμε, τόσο τροφοδοτούμε τα μοντέλα, τα κάνουμε καλύτερα και αποκτούμε κι εμείς γνώση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί.

Τέλος, αναφερόμενη στα στερεότυπα των ανδροκρατούμενων κλάδων της επιστήμης και της βιομηχανίας, δήλωσε ότι “τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες στις θετικές επιστήμες αλλά και σε ηγετικούς ρόλους” ενώ τόνισε την ανάγκη να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια μικρότερων ηλικιών να ασχοληθούν με κλάδους του STEΜ, που θεωρούνται ανδροκρατούμενοι. Να μη μπαίνουν με φόβο σε αυτούς”.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT Food), σε συνεργασία με το AWomanCanBe.org, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η NEUROPUBLIC στηρίζει έμπρακτα την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον τομέα της Αγροδιατροφής και αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη εφαρμογών και την τεχνητή νοημοσύνη, με κάθε ευκαιρία, τόσο εντός εταιρείας όσο και σε στοχευμένες εκδηλώσεις.